Майстер-клас "Мережана вишивка"

2015-03-25

Вишивка – духовний символ українського народу

У невичерпній спадщині духовної культури нашого народу є особлива, винятково важлива її частина – вишивка. Це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук.

"І в дорогу далеку ти менена зорі проводжала,

І рушник вишиваний на щастя,на долю дала".

Ці рядки відомої пісні на вірші видатного поета Андрія Малишка засвідчують, що на манівцях життя нашою супутницею є вишивка. Хрестик чи гладь, мереження чи вирізування на лляних, конопляних, бавовняних тканинах споконвіку милують око, радують душу, дають думу, дають працю рукам і думці.

Через тисячоліття тягнуться зв'язки орнаментальних схем, які постійно видозмінювались, збагачувались, залежно від конкретних соціально-історичних умов.

Українське народне мистецтво і професійне декоративно-прикладне мистецтво набуло широкого визнання у нашій країні та за кордоном. Сьогодні декоративно-прикладне мистецтво є важливою складовою частиною системи художньої освіти. Життя підтверджує, що декоративно-прикладне мистецтво збагачується новими аспектами, його змістовна краса потрібна людині і в наш час зростає його художньо-культурна цінність, яка завжди правдиво показувала світові життя нації, її духовне багатство, рівень культури, творчі сили і здібності, енергію, виступало, як феномен незнищенності.

Декоративно–ужиткове мистецтво є одним із напрямків роботи Красноокнянського районного будинку дитячої творчості. Для навчання дітей за місцем проживання в сільській місцевості гуртки української народної вишивки в 2014 році відкрито на базі Чорнянської ЗОШ де керівником гуртків є Собань Іванна Миколаївна яка щойно закінчила Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича з відзнакою та отримала спеціальність вчителя образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, художньої вишивки, моделювання та конструювання одягу.

На заняттях гуртка, за такий короткий термін навчання, вихованці набули навички української вишивки, використання різних видів мережок (одинарний, двійний стовпчик, "шеляжок", "гречечка" тощо), виготовлення декоративних композицій у смужці,квадраті, крузі. Вміють самостійно створити власний орнамент вишивки, мережки, витинанки, рушників з широкими смугами мережок, на яких настилом окреслені крупні геометричні і рослинні мотиви. Окремі вихованці готують творчі авторські роботи до районної та обласної виставки декоративно-ужиткового мистецтва.

А 25 березня Собань Іванна Миколаївна на базі районного БДЮТ спільно з методистом відділу освіти О.Кухаренко провела майстер-клас на тему: «Мережана вишивка» для вчителів трудового навчання закладів освіти району, де ознайомила всіх присутніх з історією української вишивки, представила презентацію у якій проаналізувала орнаменти, які притаманні тій чи іншій частині України. Поділилась своїм досвідом техніки вишивки та секрети, які потрібно знати перш ніж сідати за роботу (їх вона використовує ще з малечку). Продовжуючи майстер-клас детально зупинилась на техніці виготовлення мережки, як видом техніки виконання декоративних швів. Кожному вчителю для навчання Собань І.М., підготувала на домотканому полотні зразки створеного власного орнаменту. Присутні не могли повірити що вони власноруч зможуть виконати таку кропітку і тонку роботу, але на завершення кожен виконав на відмінно свою першу творчу роботу і були задоволені. За запитом вчителів трудового навчання буде проведено майстер-клас по техніці вишивки та створення орнаменту.

Директор Красноокнянського БДЮТ В.Жембій

Кiлькiсть переглядiв: 732

Коментарi