• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • IХ Всеукраїнський зліт учнівських лісництв

IХ Всеукраїнський зліт учнівських лісництв

2015-09-08

IХ Всеукраїнський зліт учнівських лісництв

Впродовж чотирьох днів, з 8 по 11 вересня 2015 року, в м.Хмельницьк проходив IХ Всеукраїнський зліт учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів в якому взяли участь делегації із 22-х областей України (крім окупованих територій). Делегацію Одеської області представляли Приймак Дарія, Кушнір Тетяна, Корсакова Дар’я - члени учнівського лісництва «Дивосвіт» Красноокнянського районного будинку дитячої та юнацької творчості та керівники Жембій В.В директор, Грабонос В.Д. керівник учнівського лісництва БДЮТ, Калошина В.В. заступник директора Одеського управління лісового та мисливського господарства. Цей напрямок юннатівської роботи здавна посідає особливе місце в системі нашого позашкільного закладу, має постійну підтримку від лісівників та користується неабиякою популярністю серед вихованців та школярів.

Учасники Зльоту-кращі учнівські лісництва України – переможці обласних зльотів демонстрували свої знання і здобутки практичної лісогосподарської діяльності та обмінювались досвідом. А фахівці з Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства і обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді підготували для гостей насичену програму пізнання нового, обміну досвідом, праці та відпочинку.

Стартувало свято у Хмельницькому палаці творчості дітей та юнацтва. Тут же у просторому холі розгорнулася потужна виставка-презентація досягнень діяльності учнівських лісництв. Яскраві банери, звіти про результати різноманітних напрямів роботи: навчальної наукової експериментально-дослідницької, агітаційно-просвітницької, методичної та профорієнтаційної. А також учнівські наукові роботи, навчальні посібники, наочності і колекції зразків насіння, кори, зрізів деревини лісових порід. Було що показати і нашому шкільному лісництву, так як за нами закріплені зелені квартали, де діти трудяться, допомагаючи лісівникам, оволодівають азами професії лісівника і проводять дослідницьку роботу. Заготовляють насіння, вирощують сіянці та саджанці, висаджують і доглядають лісові культури, стежать за санітарним станом лісу, ведуть біологічні та фенологічні спостереження, активно беруть участь у заходах акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках». Діти залучаються до підгодівлі мешканців лісу, виготовляють штучні гніздівлі, огороджують мурашники, збирають лікарські рослини тощо.

Лісівники ж забезпечують їх усім необхідним обладнанням, бібліотечками фахової літератури, надають кваліфіковану допомогу на практичних заняттях та всіляку підтримку юній зміні.

Профорієнтаційна робота, виховання у молоді високої екологічної культури, любові до лісу, природи – одне із пріоритетних завдань для лісівників та БДЮТ. І наша співпраця дає гарні плоди, бо не зменшується, а постійно зростає число дітей, які залучаються до корисного, і чимало з них обирають професії, пов’язані з лісовою, або природоохоронною галуззю.

Представник Державного агентства лісових ресурсів Петро Корнієнко наголосив, що головне завдання працівників лісової галузі та вихованців – заліснити територію держави, рівняючись на європейські показники.

Натхненні вітальними словами та побажаннями, Одещина жвавим виступом, фото й відео-демонстрацією, поетично-пісенним дійством презентувала свою діяльність та її результати.

Згідно з програмою, на базі обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді юні лісівники захищали свої індивідуальні й командні науково-дослідницькі роботи на лісогосподарську тематику, а оцінювали їх рівень презентації та знань 4 поважних доктори наук в галузі природничих наук, 10 провідних фахівців лісового господарства і керівників кращих учнівських лісництв області та голова журі з Національного ЕНЦУМ.

Для вчителів-наставників юних лісівників проводилися тематичні педагогічні читання «Реалізація завдань сучасного трудового виховання неповнолітніх у контексті педагогічної системи В.О.Сухомлинського», під час яких тут використовувались інноваційні підходи до процесу позакласної роботи та вчителювання, раціонального використання натуралістами сучасних змістовних і якісних вітчизняних першоджерел високого ґатунку в процесі педагогічних читань для пошуку спільних прогресивних думок та ідей, обміну досвідом трудового виховання школярів, проведення практичних навчально-виховних і семінарських занять в системі загальної та позашкільної освіти, систематичного вивчення, пропагування, розповсюдження і запровадження передового педагогічного досвіду освітянами в школах і позашкільних закладах.

Учасники делегацій зацікавлено ознайомилися з роботою гостинних лісівників Шепетівського лісгоспу, учнівських лісництв Шепетівщини і Кам’янеччини, відвідали Шепетівський та Кам’янець-Подільський міські еколого-натуралістичні центри учнівської молоді, ботанічний сад Кам’янець-Подільського державного аграрно-технічного університету, музей Миколи Островського в Шепетівці, старе місто і фортецю в Кам’янці-Подільському.

В ознаменування ІХ Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, юні лісівники висадили пам’ятну алею хвойних рослин (22 туї) на території центральної частині Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва і встановили там пам’ятний знак.

За підсумками ІХ Зльоту команда юних лісівників Одещини «Дивосвіт» нагороджена грамотою за перемогу в виставці-презентації досягнень діяльності учнівського лісництва та призом (біноклем «Alpen Sport II 8х21 Green»). Кожен учасник Зльоту отримав ряд різноманітних роздаткових матеріалів навчального й методичного змісту, цікаві й красиві книги «Гриби Хмельниччини», «Птахи Хмельниччини», інформаційні буклети від юннатів, дерева для нашого дендропарку на добру згадку від лісівників та освітян .

Педагогічний, дитячий та батьківський колектив районного будинку дитячої та юнацької творчості щиро дякує начальнику Одеського управління лісового та мисливського господарства Домікану Володимиру Іллічу, Лесику Олегу Миколайовичу, директору ДП «Котовське лісове господарство» які організували нашу участь в зльоті та надали повне фінансове забезпечення.

Ми запрошуємо всіх бажаючих школярів до лісогосподарської й природоохоронної справи і нехай ваші добрі справи залишаться яскравою сторінкою 90-го ювілейного року в історії юннатівського руху в Україні.

В.Жембій директор Красноокнянського районного будинку дитячої та юнацької творчості

Кiлькiсть переглядiв: 592

Коментарi