Традиційні обряди мого села

2012-03-04

Традиційні обряди мого села

Українські календарні свята й обряди — складний фольклорний комплекс, в якому поєднуються раціональний досвід і релігійно-магічні вірування, високоестетичні традиції та пережиткові звичаї.

Фольклор містить у собі величезний потенціал народу, відбиваючи його менталітет і пріоритети.

Протягом багатьох сторіч і століть формувалася традиція. Звичаї - це результат довгого шляху становлення й удосконалення ритуального дійства того чи іншого народу.

Розглядаючи фольклор, у якому знаходиться тонка душа народної традиції, ми можемо знайти і розкрити ті особливості, що дозволять говорити нам про смислове і символічне значення обряду.

Районний конкурс «Традиційні обряди мого села», проводиться з метою залучення школярів до процесу вивчення традиційної культури українців, активізації пошукової роботи безпосередньо у тій місцевості, де вони проживають.

Завданням районного фестивалю «Традиційні обряди мого села» є: вивчення, збереження та розвиток української національної культури через відродження традицій та обрядів своєї місцевості; дослідження та розкриття духовної основи обрядів через їх символічне дійство;популяризація наукових знань про обрядовість та місцеві традиції; підвищення ролі народної творчості у формуванні світогляду та естетичних смаків підростаючого покоління;з бір та систематизація етнографічних матеріалів.

В цьому році у фестивалі взяли участь , на жаль, лише 7 закладів освіти району – Красноокнянський , Ткаченківський, Дубівський, Триградський НВК та Ставрівська, Топалівська ЗОШ І-ІІІ ст.., Малаївський аграрний ліцей . Але не зважаючи на все це, фестиваль відбувся!

Пошукові загони шкіл району представили на розсуд глядачів обряди та традиційні для їхнього села «Андріївські вечорниці», «Хрестини», «Масляну», «Вербну неділю», «Щедрування» тощо.

Протягом проходження всього свята ведучі свята , Кришталевич Катерина та Приймак Дар’я , давали коротку характеристику того чи іншого обряду. А Дар’я ще й радувала глядачів гарними українськими піснями.

Пошуковий загін Триградського НВК представив обряд «Сватання», який вони записали зі слів своїх односельців Гончарук Марії Петрівни та Азілевич Віри Павлівни. І за свій виступ посіли ІІІ місце.

Друге місце посів загін Красноокнянського НВК, вони показали обряд «»Гадання на Андрія», записаний зі слів бабусі Флори Світлани - .

Перше місце посів пошуковий загін Ставрівської ЗОШ І-ІІІ ст., який дуже живописно показав обряд хрестин дитини, матеріал записали з вуст жителів села Ставрово. Вони найбільш змістовно відтворили обряд , і майстерно виконали свої ролі у постановці даного обряду.

Вивчення народної культури Малої Батьківщини сприяє накопиченню, збереженню, популяризації і розвиток традиційної культури. Ця важлива складова частина виховної роботи, необхідна передумова формування національної свідомості учнівської молоді навчальних закладів.

/Files/images/IMG_2468.jpgПошуковий загін Триградського НВК/Files/images/IMG_2605.jpg Переможці пошуковий загін Ставрівської ЗОШ/Files/images/IMG_2548.jpgпошуковий загін Красноокнянського НВК

Кiлькiсть переглядiв: 343

Коментарi