Дива – власними руками!

2013-12-23

Дива – власними руками!

Джерела здатностей і дарувань дітей на кінчиках їх пальців. Від пальців, образно кажучи, йдуть найтонші нитки-струмочки, які живлять джерело творчої думки. "Сили розуму міцніють в міру того, як удосконалюється майстерність, але і майстерність черпає свої сили в розумі"

В. А. Сухомлинський

З метою виконання заходів відповідно до Указу Президента України «Про проведення в 2013році року дитячої творчості», виконання рішення Красноокнянської районної ради від 18.03.2011року №45-VI «Про затвердження районної цільової соціальної програми розвитку позашкільної освіти та підтримки обдарованої молоді на період до 2014року», підвищення професійної майстерності та оволодіння новими техніками декоративно-прикладного мистецтва, згідно плану роботи адміністрації районного БДЮТ за домовленістю з відділом освіти під час осінніх канікул 31 жовтня та 1 листопада 2013 року на базі Красноокнянського районного Будинку дитячої та юнацької творчості проведено майстер-класи для вчителів трудового і образотворчого мистецтва, вчителів початкових класів та вихователів дошкільних груп закладів освіти району. Основним завданням майстер-класу є розвиток професійної компетентності, створення мотивації і умов для професійного удосконалення, поширення досвіду, розвиток мотивації до опанування різних технологій декоративно-ужиткового мистецтва.

Майстер-клас за темою «Виготовлення сувенірів та прикрас в техніці цунамі-канзаші показала керівник гуртка «Українська художня вишивка» районного БДЮТ Нігдорій Ольга Вікторовна. Технікою «Канзаші» яка походить від традиційного в Японії мистецтва декорування зачісок, зазвичай створюють прикраси для волосся зі скручених шовкових стрічок. Опанувавши цю техніку можна виготовляти не лише прикраси для волосся, а й картини з квітів, які гарно прикрасять ваш дім. Це рукоділля відрізняється від інших неймовірною легкістю виконання виробів. Для виготовлення шовкових квітів не потрібно ніяких спеціальних пристосувань – тільки спритність рук і фантазія майстра. Всі присутні вчителі крок за кроком виготовили власноруч квіти для картин. А керівник гуртка Нігдорій Ольга Вікторівна продемонструвала вже готову виставку робіт вихованців, роботи яких є переможцями районних та обласних конкурсів./Files/images/DSC03089.JPG/Files/images/DSC03081.JPG/Files/images/DSC03092.JPG/Files/images/DSC03078.JPG

Продовжила цикл проведення майстер-класу керівник гуртків БДЮТ «Орігамі» та «Паперопластика» Цеховська Альона Володимирівна, яка ознайомила з дитячими авторськими виробами та навчила вчителів початкових класів та вихователів дитячих садочків району виготовлення сувенірних картин технікою «Торцювання» (це вид паперового рукоділля). Цю техніку можна віднести і до способу аплікації, і до виду квілінгу. За допомогою торцювання можна створювати дивовижні об’ємні картини, мозаїки, панно, декоративні елементи інтер’єру, листівки. Таким способом можливо прикрашати практично будь-які предмети, елементи декору. Ця техніка ще маловідома, але дуже швидко знаходить нових прихильників і завойовує популярність у світі рукоділля, а також у наших вихованців та їх батьків. Стрімке зростання її популярності пояснюється, по-перше, незвичайним ефектом «пухнастості», який дає торцювання, а по-друге, дуже легким способом виконання. Вироби мають несподівано ефектний результат, який не залишає байдужим ні майстрів, ні тих, хто цим результатом буде милуватися. По завершенню основного завдання майстер-класу за бажанням присутніх Цеховська А.В. додатково надала знання з складання модулів в техніці «Орігамі» (орігамі – мистецтво складання паперу. Метою є створення витворів шляхом використання схем геометричних згинів, складок.) /Files/images/DSC03151.JPG/Files/images/DSC03150.JPG/Files/images/DSC03156.JPG

У вмілих руках майстра аркуш паперу чи яскрава стрічка за годину-дві перетворюється на справжній витвір мистецтва.

Після майстер-класу задоволені гості відвідали музей «Декоративно-ужиткового мистецтва дитячої творчості» будинку дитячої та юнацької творчості, за напрямками виставкових експозицій: «Випалювання», «Виготовлення сувенірів», «Народна вишивка», «Орігамі», «Паперопластики», «Музей хліба» тощо. Всі приємно здивовані, що можна виготовити із звичайного паперу, стрічок або деревини!!!/Files/images/DSC03160.JPG/Files/images/DSC03158.JPG

Кожен вчитель отримав бюлетень методичних рекомендацій з техніки вивчених тем та досвіду роботи керівників гуртків БДЮТ, підготовлений методистом Островською Р.О.

На зимових канікулах згідно плану роботи БДЮТ продовжимо корисну та цікаву співпрацю з вчителями району по проведенню майстер-класу з інших напрямків роботи БДЮТ.

Адже декоративно-прикладне мистецтво – це не просто краса, а й користь. Науковці довели: захоплення цим видом мистецтва підвищує діяльність правої півкулі мозку, стабілізує психоемоційний стан, покращує рухливість рук і моторику пальців. Тому з впевненістю можемо стверджувати, що це дуже корисно та цікаво для наших дітей!

Т.М.Лончак

заступник директора Красноокнянського БДЮТ
Кiлькiсть переглядiв: 325

Коментарi