• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Лісам Красноокнянщини – нашу турботу.

Лісам Красноокнянщини – нашу турботу.

2014-06-27

Лісам Красноокнянщини – нашу турботу.

Спілкування з природою завжди вважалось важливим засобом виховання. Талановитий педагог В.О.Сухомлинський доводив,що природа сама по собі не виховує, а виховує лише взаємодія дитини з нею. Тому екологічне виховання в Красноокнянському районному будинку дитячої та юнацької творчості тісно пов’язане з природоохоронною діяльністю, основою якої є трудова активність вихованців. Продуктивна праця, дослідництво, декоративно-технічна творчість, професійне навчання і виховання у шкільному лісництві «Паросток» є основними методами підвищення якості знань, практичних навичок, культури праці, трудового виховання дітей.

Власне, уже 8 років поспіль члени Красноокнянського шкільного лісництва демонструють свої ґрунтовні знання не тільки на обласному, а й на всеукраїнських конкурсах, зльотах де стають переможцями та призерами.

Ось і в цьому році стали переможцем обласного заочного етапу і з 24 по 27 червня представляли область на VIII Всеукраїнському зльоті.

На Волинь з’їхалися більше сотні школярів майже з усієї України, аби обмінятися досвідом та позмагатися своїми науковими розробками. На урочистому відкритті зльоту, що відбувся у Волинському академічному обласному театрі ляльок, хореографічними постановками та вокальними номерами усіх присутніх привітали творчі художні колективи навчальних закладів області, голова Волинської облдержадміністрації Григорій Пустовіт, перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик, головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки України Світлана Бут, начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Мазурик, начальник Волинського управління освіти і науки облдержадміністрації Валентна Загрева. У роботі зльоту взяв участь завідувач відділу сільського господарства Національного еколого-натуралістичного центру МОН України Микола Пінчук. Учасники VІІІ Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих українських патріотів, поклали вінок до Стіни «Небесної сотні».

Від Одещини шкільні лісництва представляли члени учнівського лісництва «Паросток» Красноокнянського районного БДЮТ - Дарія Приймай, Дар’я Корсакова та Тетяна Кушнір.

Незважаючи на те, що юні лісівники неодноразово перемагали на подібних форумах, хвилювань було багато. Цьому конкурсу передувала велика робота, що підсумовувала виробничу, масову та науково-дослідницьку діяльність. І хоч шкільне лісництво ще молоде, бо створене у 2007 році, на його рахунку багато добрих справ. Так, під орудою керівника шкільного лісництва Грабонос Валентини Дмитрівни створено кабінет лісу, в якому проводяться заняття, відбуваються тематичні заходи, виставки-конкурси дитячих робіт. Юні лісівники протягом року виявляють і ліквідують забруднення лісових ландшафтів, доглядають молоді насадження та створюють нові, досліджують флору і фауну рідного краю, створюють проекти ландшафтного дизайну озеленення закладу, які відтворили і квіти радують населення,дендропарк. Діти обсаджують береги річок, збирають гербарії листяних та хвойних порід, збирають лікарські рослини, насіння дерев та кущів, проводять науково-дослідницьку роботу, та мають можливість захистити їх на всеукраїнських конкурсах.

Вже під час виставки учнівських лісництв в м.Луцьк на стендах було видно, що юним лісівникам Одещини є чим пишатися. І оформлення виставки, і презентація були підготовлені на високому науковому та методичному рівні. Оглянувши експозиції шкільних лісництв України, ми, в свою чергу, почерпнули багато нового. Під час VIII Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв крім виставки, презентації команд, захисту науково-дослісницьких робіт, учасники ознайомилися із роботою ДП «Маневицький лісгосп» та його виробничого підрозділу – консервного цеху, Маневицького та Цуманського учнівських лісництв, відвідали ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр» с. Гаразджа Луцького району. Гарне враження справила робота Шацького лісового коледжу імені В.В. Сулька. Приємно вразили конкурсантів і Шацькі озера, а особливо їх перлина - озеро Світязь. Члени учнівських лісництв взяли участь в розважальних програмах «Нас єднає любов до України», флешмобі «Єдина ми земля-єдина Україна», «У колі друзів».

Керівники делегацій взяли участь в науково-практичній конференції «Педагогічна спадщина Сухомлинського у діалозі із сучасністю», де Жембій В.В. директор Красноокнянського БДЮТ поділилась з колегами досвідом роботи екологічного виховання, як членів учнівського лісництва так і всіх вихованців БДЮТ.

Отже, напружена робота юних лісівників тісно перепліталася із підвищенням їх фахового рівня та змістовним відпочинком.

І ось Всеукраїнський форум юних лісівників підійшов до кінця. Завершив його голова Державного агентства лісових ресурсів України Валерій Вікторович Черняков. Приємно було отримати від голови Держлісагентства Валерія Вікторовича 2 грамоти: за перше місце у виставці-презентації досягнень учнівського лісництва; за вагомий внесок у практичну природоохоронну діяльність,спрямовану на збереження і відновлення лісових насаджень та високі результати у рамках VIII Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв. Також Валерій Вікторович із словами подяки за ентузіазм та відданість лісівничій справі, за кропітку, повсякденну працю зі збереження природи і насадження лісів на Одещині, за високий рівень захисту науково-дослідницької роботи «Рослини радіопротекторної дії лісів Красноокнянщини» нагородив грамотою Приймак Дарію. Це спонукає юних лісівників і наставників ще більше пожвавити роботу в галузі лісового господарства.

Протягом шести днів члени учнівських лісництв ближче познайомилися із своїми колегами, вивчили їхній досвід, почерпнули багато нового, бо програма зльоту була досить насиченою.

Проведення таких профорієнтаційних конкурсів допомагає покращити і популяризувати роботу учнівських лісництв, розвивати співпрацю між ними та лісогосподарськими підприємствами.

Від себе особисто, всього педагогічного та батьківського колективу Красноокнянського БДЮТ щирі слова подяки за організацію відрядження на Всеукраїнський зліт, постійну професійну підтримку, консультативну роботу адресую начальнику Одеського управління лісового та мисливського господарства Домікану Володимиру Іллічу, першому заступнику начальника управління Скрипнику Олександру Володимировичу, заступнику начальника управління Калошиній Валентині Василівні, директору ДП «Котовське лісове господарство» Лесику Олегу Миколайовичу, лісничому Красноокнянського лісництва Корновалу Миколі Тимофійовичу та всім керівникам ДП лісового господарства області за надану нам довіру та можливість взяти участь у зльоті.

Звертаюсь до керівників позашкільних закладів області - створюйте учнівські лісництва це ще раз дасть нам більше можливості виконати найголовніше наше завдання - формування екологічної культури особистості у підростаючого покоління. Діти не лише розвивають професійні навики, більше вивчають природу, поетапно роблять кроки для збереження навколишнього середовища а й подекуди демонструють конструктивні пропозиції для чиновників.

В.Жембій

директор Красноокнянського районного будинку дитячої та юнацької творчості

Кiлькiсть переглядiв: 229

Коментарi